Select Page

Nestle Purina


Client:
Nestle Purina

Project Type:
LEED Silver commercial addition, renovation

Construction Type:
Poured-in-place T-mass concrete walls, SIPS panel roof, E.I.F.S. and stone veneer, steel structure

Location:
Edmond, Oklahoma

Square Footage:
4,091

Sustainability was at the forefront of Nestle Purina’s requirements when designing a renovation and addition for the manufacturing plant. To reflect the company’s approach on producing quality enriched products and supporting environmental responsibility, the addition needed to attain LEED status. In a design perspective, the key issue was to complement the facility’s industrial appearance while incorporating materials capable of achieving LEED Silver.

The addition encompasses a distinct entrance, enlarge the administrative area, add a formal conference room and create a more efficient office space for high level positions with frequent interaction. To accrue LEED points, the architectural framework features SIPS panel roofing, E.I.F.S., thermal mass concrete walls, recycled gypsum board and steel joists, maximizing daylight with skylights, window shading and ‘Cradle to Cradle: Silver ‘certified glass. The architectural design was created to emulate the style and materials of the existing facility through ‘green’ products, while still being cost efficient.

The interior space is highlighted with open ceilings that feature exposed ductwork and steel beams to accompany the industrial setting. A significant amount of LEED points were found in finishes such as carpet tile, paint, rubber base, doors and ceiling tile. Each of these finishes contributed points that dealt with rapidly renewable capabilities, wood certified by the Forest Stewardship Council, contained low-emitting adhesives and sealants, agfiber content, percentage of recycled content and obtaining extra points for Innovation in Design.

In the renovation area, the spatial layout includes a larger break room and restroom, the reconfiguration of offices and a new AV equipment room. LEED points were not applicable in the renovation area due to certification guidelines. However, some of the same finishes seen in the addition were still applied to uphold the standard of sustainable design where it was possible.

Top